Horní menu

16. 4. Irena

Zítra: Rudolf
Drobečková navigace

Úvod > Stará struktura - smazat > Aktuality > O program Leader je v regionech velký zájem, k 48 úspěšným MAS přibude dalších 32 strategi

O program Leader je v regionech velký zájem, k 48 úspěšným MAS přibude dalších 32 strategi



Datum konání:
9.3.2009

O program Leader je velký zájem. V současné době realizuje 48 místních akčních skupin své strategické plány Leader a v únoru bude řada z nich vyhodnocovat projekty žadatelů z druhé výzvy, rovněž na celostátní úrovni bude v měsících únoru a březnu hodnotitelská komise vybírat k podpoře dalších 32 strategií z 92 přihlášených MAS. Celkově tak bude podpořeno 80 leaderovských regionů.
V lednu měly uzávěrky svých druhých výzev například MAS Regionu Haná, kde se přihlásilo 21 projektů a sousední MAS Moravská cesta, kde se přihlásilo 15 žadatelů. V obou případech převyšují projekty žadatelů dvojnásobně stanovenou alokaci. „Mělo by se něco dělat s tím, aby MAS získaly více prostředků na IV. osu Programu rozvoje venkova,“ uvedla starostka Náměště na Hané Marta Husičková z Regionu Haná. „Máme sice letos naplánovánu ještě jednu výzvu, ale na ni bude jen menší polovina letošní alokace. Jestliže máme ve druhé výzvě dvojnásobný převis, ve třetí výzvě to bude stejné,“ odhaduje také finanční manažerka MAS Moravská cesta Julie Zendulková. Podobně jsou na tom i další místní akční skupiny a zkušenosti z prvních výzev z roku 2008 dokládají leckde až rojnásobný převis žadatelů. „Bylo by škoda, kdyby projekty propadly, protože i ty, na které se po hodnocení ve výběrové komisi nedostane, jsou dobré a zaslouží si podporu,“ konstatovala Husičková.
O posílení alokace pro místní akční skupiny usiluje Národní síť
MAS, která zastupuje více než sto leaderovských regionů z celé země. Její programová – metodická komise, která byla nominována na prosincovém celostátním setkání MAS v Týnci nad Sázavou, navíc vyjednává s ministerstvem zemědělství, Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) a poradci ministra zjednodušení administrativních operací souvisejících s činností MAS – zejména režijní výdaje MAS, a navrhuje rozšíření okruhu aktivit v jednotlivých opatřeních PRV. První výstupy ze společných jednání by se měly promítnout do aktualizace pravidel IV.1.1. a další kroky by měly být dojednány do konce měsíce února, resp. 11. března, kdy se uskuteční v Zábřehu (na Moravě) celostátní konference NS MAS ČR. Ministerstvo zemědělství bude v současné době také vyhodnocovat Strategické plány Leader v tzv. 2. kole výběru. Podporu získá 32 MAS z 92 uchazečů. Je mezi nimi také 23 MAS, které se nemohly zúčastnit 1. kola, protože realizovaly Leader ČR 2007. Z regionů, které neuspěly v 1. kole se znovu hlásí 46 MAS a do konce 23 regionů zkouší uspět v programu Leader poprvé.


Návštěvnost stránek

260642