Horní menu

19. 3. Josef

Zítra: Světlana

O projektu

Projekt spolupráce - Food Festivals

Projekt řeší problematiku Food festivalů, což jsou kulturní festivaly, kde je kladen důraz na gastronomickou stránku. Food festivaly mají bohatou tradici zejména v zahraničí. Cílem tří českých MAS je přivést tyto Food festivaly do České republiky a ukázat jejich atraktivitu místním obyvatelům. Na Food festivalech bude představovány především místní speciality vyrobené ze surovin typických pro danou oblast.  Pro inspiraci pojedou české MAS do Velké Británie, kde se tyto tradiční Food festivaly pravidelně konají a partnerská zahraniční MAS by jim na stáži předala oínformace o jejich organizaci, přínosech a kulturním významu.

KMAS -Královská stezka o.p.s.

PMAS1 -Místní akční skupina Rožnovsko

PMAS2 - Oslavka o.p.s.

PMAS3 - North Pennine Dales Leader

Hlavním cílem projektu je přinést do regionů inovativní kulturní akci, která se zde po skončení projektu bude opakovat. Místní díky projektu pochopí, že tyto food festivaly nejsou pouze o gastronomickém zážitku, ale i o oživení venkova a setkávání se. Pokud budou mít místní zájem, budou moci později food festivaly stilizovat i do témat zahraničních kuchyní, která znají pouze z cestopisů či dovolených. Festivaly přinesou prospěch nejen místním obyvatelům, ale i městu, které se díky němu stane atraktivnějším místem pro návštěvu. Projekt také nabídne porovnání, jak jsou organizovány food festivaly v zahraničí a jak u nás. Food festivaly budou také zaručovat kvalitní potraviny a tím i gastronomický zážitek. Festivaly přinesou také trvalé části zázemí k jejich pořádání, ale i navazujících kulturních akcí a zvýšení povědomí o regionálních potravinách. Akce bude mít dopad na zviditelnění angažujících se producentům, těm přinese nový okruh zákazníků.

Food festival Havlíčkův Brod - 21.6.2014

Food festival Náměšť nad Oslavou - 28.6.2014

Food festival Great Britain - 20.7.2014

Food festival Zašová - 4.10.2014

V rámci projektu bude vytvořena kuchařka, pexeso pro děti a letáky Love Food.

Kuchařka bude zpracována v českém a anglickém jazyce a bude sloužit jako upomínkový předmět pro realizátory akce, zapojené osoby do příprav food festivalů, partnery a další zájemce. Každá spolupracující MAS připraví do kuchařky cca 5 receptů, které se budou týkat regionálních pokrmů. Celkově by v kuchařce mělo být zhruba 20 receptů na kterých se budou podílet i kuchaři zapojení do projektu. V současné době je velké množství kuchařek, ale tahle bude mít speciální význam pro spolupracující MAS a partnery akce, jako upomínka na partnerství. Proto je její náklad nižší a řeší se spíše cenově nízkonákladově.


Pexeso zpracované dětmi (školní děti budou mít za úkol nakreslit a nafotit obrázky zadaných jídel či potravin z jejichž výtvorů se později sestaví pexeso) bude volně k mání pro zájemce. Pexeso budou vytvářet žáci v prvním stupni na základní škole v Zašové, v Habrech, v Náměšti nad Oslavou. Školy byly vybrány, protože v rámci komunitního projednávání projevily zájem spolupracovat, školy tedy nabyly osloveny, ale navrhly zapojení do projektu samy. 
Na webových stránkách jednotlivých MAS bude umístěna v elektronické podobě kuchařka, kterou si bude možné stáhnout zdarma.

563/000012563/000012563/000012563/000012563/000012563/0000123/000012 - registrační číslo projektu

Návštěvnost stránek

258568