Horní menu

25. 4. Marek

Zítra: Oto
Drobečková navigace

Úvod > Stará struktura - smazat > Aktuality > Zuberská firma TO.MA.-THERM inovuje výrobní program

Zuberská firma TO.MA.-THERM inovuje výrobní program



Ne každý obchodní kontrakt dopadne úspěšně. O tom se před časem přesvědčil jeden velkoobchodník z Vysočiny, který si nechal dovézt z Číny velký kontejner s kolíčky na prádlo. Obrovská dodávka se statisíci kusy těchto drobných předmětů ve skladu překážela a prodejce si lámal hlavu, jak tyto zásoby udat na trhu. Navíc vyšlo najevo, že mnohé kolíčky byly nekvalitní a přitom jejich záruční lhůta dávno vypršela. 
A tak se velkoobchodník poohlédl po tuzemském výrobci, který by dřevěné i plastové kolíčky na prádlo vyráběl průběžně podle potřeb v menších objemech. Našel ho v zuberské společnosti TO.MA.-THERM. Její jednatel Tomáš Dořičák nás zavedl do dílny, kde ženy i muži kolíčky kompletují. „Je to práce nenáročná, hravě ji zvládne i pracovník na vozíčku,“ uvedl majitel firmy, který v současné době zaměstnává sedm lidí se zdravotním postižením. Zatímco nyní dřevěné i plastové kolíčky „jen“ kompletují, brzy je začnou i vyrábět. A to zejména díky Místní akční skupině Rožnovsko, která TO.-MA.-THERMU poskytla finanční dotaci na zakoupení formy na lis pro zhotovení plastových kolíčků i oděvních ramínek a také na pořízení stroje pro výrobu kartonů a balení kosmetické přírodní pemzy. „MAS-ka nám stanovila dobu udržitelnosti pět let, což vidím jako reálnou perspektivu,“ uvedl Tomáš Dořičák, který se snaží pro tým zaměstnanců zajistit pravidelný přísun zakázek. Mezi další aktivity například patří pískování log na skleněné krygle pro předního výrobce piva v České republice.

Produkty ze skla nejsou ve společnosti TO.MA.-THERM žádným nováčkem. Jiří Pavlíček je u Tomáše Dořičáka zaměstnán desátým rokem a dnes je předním specialistou na výrobu skleněných pilníků v České republice. Zastihli jsme ho při jejich broušení. Zavzpomínal na období před osmi lety, kdy šel tento produkt obchodně na dračku. „Vše se odvíjí od konkurence,“ podotkl Tomáš Dořičák. „Kde jsou ty časy, kdy jsme jeden pilník prodávali dodavateli za půldruha dolaru. Dnes cena díky čínským výrobcům klesla na 40 centů. I tak 90 procent produkce vyvážíme zejména do Polska a nyní znovu úspěšně oživujeme obchod s Ruskem. Patříme k nejstarším výrobcům skleněných pilníků v České republice a věřím, že se situace postupně zlepší. Máme totiž kvalitní technologii, při níž pilníky chemicky vytvrzujeme. Což dle mých dostupných informačních zdrojů nemají ani výrobci v Číně a další naši konkurenti. Nyní zhotovujeme ročně 150 až 200 tisíc kusů pilníků, které dokážeme vyšperkovat různými barevnými ornamenty, logy, swarovskimi kamínky a dalšími ozdobami,“ uvedl Tomáš Dořičák.

Autor: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura

 

Převzato z http://www.ceske-socialni-podnikani.cz./cz/clanky/1037-zuberska-firma-to-ma-therm-inovuje-vyrobni-program


Návštěvnost stránek

261291